Een veiling winnen, hoe doe je dat?

Als het gaat om het winnen van een online veiling, dan doen de wildste verhalen de ronde. Er is vast wel iemand in jouw vrienden -of kennissenkring die beweert de juiste tactiek te hebben. Maar vraag in dit geval dan eens verder en vraag hoe vaak diegene mee heeft geboden en ook daadwerkelijk heeft gewonnen. De kans is groot dat er van zijn of haar tactiek weinig over blijft en dat een beetje grootspraak en geluk meer aan de orde was.bidder

Meedoen aan een veiling is eigenlijk meedoen aan een soort spel. Dit spel begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Deze voorbereiding start met je verdiepen in het item waarop je wil gaan bieden. Belangrijke vragen die je jezelf hierbij moet stellen zijn:

  • Wat kost dit zelfde item in de reguliere verkoop?
  • Is dit überhaupt te koop in de reguliere verkoop?
  • Is het item nieuw of gebruikt?
  • Wat is het merk en type?
  • Zijn er bijkomende kosten als administratie en/of verzendkosten?
  • Geven de foto’s, video’s en omschrijving een goed en betrouwbaar beeld van het aangebodene?

Verder is het belangrijk om vooraf te bepalen hoeveel je maximaal uit wil geven voor het item waarop jij een bod uit wil brengen. De verleiding van meer bieden dan vooraf bedacht ligt nu eenmaal op de loer. Toegeven aan deze verleiding kost je in feite geld en daarom doe je natuurlijk niet mee aan een veiling.

Nu je bovenstaande gedaan hebt kan de veiling van start gaan. Jij bent er immers klaar voor. Je zal zien dat er al snel geboden gaat worden. Nu komt het aan op geduld, jouw geduld wel te verstaan. Een veiling heeft namelijk altijd een bepaalde looptijd en waarom zal je dan direct bij de start van de veiling jezelf al bloot geven door mee te bieden? Dit drijft namelijk de prijs alleen maar op en tevens laat je de concurrentie zien dat jij meedoet. Zij gaan proberen in te schatten wat jouw eindprijs zal zijn en dat is nou net de info die je zo lang mogelijk voor je zelf moet zien te houden.

Uiteindelijk, zoals bij elke online veiling, komt het aan op de slotseconden van de veiling. Met name in de laatste tien seconden gaan mensen zenuwachtig worden en volgt het ene bod het andere in rap tempo op. Probeer ook in deze spannende slotfase cool te blijven. Houdt je doel voor ogen en met nog twee seconden op de klok sla jij toe met jouw eenmalige bod. Niemand heeft jou aan zien komen en niemand heeft dus ook rekening met je kunnen houden. Done deal!