Veilingen door de jaren heen

Met alle aandacht die er vandaag de dag is voor online veilingen zou je bijna vergeten dat er ooit een dag is geweest dat het fenomeen veilingen helemaal nog niet bestond. Maar als je terug zou willen naar zo’n dag dan moet je een behoorlijk stukje terug in de tijd. Het allereerste geschreven bericht over een veiling dateert namelijk uit de verre oudheid, 500 jaar voor Christus om precies te zijn. Dat dit niet de meest vrouwvriendelijke tijd was kan je niet als een verrassing in de oren klinken. Helemaal niet als je weet dat de betreffende veiling het veilen van een vrouw aan de hoogst biedende man betrof.bid

Gelukkig veranderen tijden en veilingen veranderen hierin mee. Veilingen werden vooral gebruikt voor de handel in zogenoemd bederfelijke waar. Hierbij moet je denken aan het veilen van partijen vis, graan, bloemen en groenten & fruit. Veilen was vooral bedoeld voor zakenlui en particulieren hadden op dit soort veilingen eigenlijk niets te zoeken. Onze eigen Aalsmeerse Bloemenveiling is een heel mooi voorbeeld van dit soort veilingen.

Wanneer we verder reizen in de tijd komen we langzaam maar zeker dichterbij anno nu. Veilingen worden meer en meer ingezet voor andere zaken. Kunst en bijzondere voorwerpen komen steeds vaker onder de hamer en veranderen op deze manier van eigenaar. Ook auto’s en huizen worden vaak gespotte veilingitems en steeds vaker zie je dat (welgestelde) particulieren mee gaan bieden op items van hun interesse.

De ontwikkeling die in gang is gezet is niet meer tegen te houden. De komst van het internet tilt het begrip veiling naar een heel nieuw level. Online veilingen doen hun intrede en hierdoor is het voor iedereen mogelijk om mee te bieden op een grote verscheidenheid aan artikelen. Maar het zijn niet alleen spullen die geveild worden. Meer en meer worden er ook vakanties, dagjes uit, theaterbezoeken, dinercheques en wat al niet meer zij geveild.

Wat we in de toekomst op het gebied van veilingen mogen verwachten is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat veilingen zich zullen blijven aanpassen aan de geest van de tijd. Feit blijft dat het bieden op een veilingitem een spannende aangelegenheid is die, als jet het spel goed weet te spelen, jou een hoop voordeel op kan leveren. Nog nooit meegeboden? Doe dan eens mee aan één van de veilingen op MrVeiling.nl en wie weet plaats jij straks wel het winnende bod.